«

»

мар 13

Prvi dan festivala DoK Fest

Prvi dan „DoK Fest“ festivala dokumentarnog filma na Fakultetu političkih nauka, protekao je u odličnoj atmosferi. Amfiteatar našeg fakulteta bio je pristojno popunjen koleginicama i kolegama koji su došli da vide dokumentarno filmsko ostvarenje reditelja Dušana Veličkovića. Naša debaterka, Helena Ivanov je okupljenim ljudima predstavila plan i program za taj dan i dala znak da se počne sa projekcijom.

Film „Jedna životna priča“, posvećen životu dr Zorana Đinđića, bivšeg srpskog premijera, koji je 12. marta 2003. godine ubijen ispred zgrade Vlade Republike Srbije, prikazan je studentkinjama i studentima Fakulteta političkih nauka, koji su ga skoro bez daha odgledali do kraja. U nekoliko navrata čuo se žamor u publici, a najglasniji je bio u trenutku kada je na filmskom platnu prikazana scena ulaska nekih od aktera dokumentarca u zgradu Fakulteta političkih nauka i amfiteatar u kojem je sada sedela potpuno druga generacija studenata.

Kada su svetla ponovo bila upaljena, Helena je najavila naše goste, među kojima nažalost nije bio reditelj filma, koji je ipak bio sprečen da dođe. Zato se odazvao novinar Vremena, Miloš Vasić koji je ispričao svoje iskustvo u istraživanju političke pozadine ubistva premijera Srbije i dao svoje mišljenje, pre svega, o načinu na koji je postupak otkrivanja počinilaca i naredbodavaca ubistva vođen. U toku razgovora sa gospodinom Vasićem, prisutnima se pridružio i naš debater Dušan Jovčić, pobednik na ovogodišnjem takmičenju u besedništvu „Besede u Zoranovu čast“. On je svoje koleginice i kolege počastio pobedničkom besedom, koju je samo 24 časova ranije imala prilike da čuje publika u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Nakon Dušanove besede, publika je imala prilike da postavi pitanja našim gostima, a nakon toga, Helena je objavila kraj prvog dana festivala i pozvala sve prisutne da dođu i na drugi dan festivala kada će biti prikazan film „Revolution will not be televised“, koji govori o nedavno preminulom predsedniku Venecuele, Ugu Čavezu. Specijalni gosti biće prof. dr Zoran Krstić, profesor na FPN-u i stručnjak za Latinsku Ameriku i debater Stefan Surlić, asistent na predmetu Uporedna politika na FPN-u.