↑ Return to Projekti

Čajanka

Svake godine za 8. mart Debatni klub u saradnji sa Timskom inicijativom mladih organizuje čajanku na kojoj su gošće uspešne žene iz javnog života Srbije koje govore o svom životu i dele svoja iskustva. U opuštenoj atmosferi, naši gost imaju mogućnost da razgovaraju sa uspešnim ženama o njihovom položaju u društvu, uspehu koji su postigli, čega su morale da se odreknu da bi bile tu gde jesu, kako na njih gledaju muškarci u njihovom poslu, koliko njihov privatni život trpi zbog posla kojim se bave, kako vide svoj uspeh, društvo i sebe u tom društvu. Idejni tvorac ovog projekta je naša koleginica Evica Kuč, koja se trudi da ovaj projekat ima kontinuitet time što svake godine uključuje nove članove u projekat i vodi računa o uspehu svake čajanke. Bez nje čajanka ne bi bila ono što jeste. Koautor projekta je Vladislava Kadija iz TIM-a.

Gošće na prvoj čajanki su bile Olja Bećković i Adriana Zaharijević, a veliki odziv je samo potvrdio kvalitet organizacije i dobar odabir gostiju. Olja Bećković, glumica i novinar, godinama unazad vodi emisiju „Utisak nedelje“ prvo na Studiju B a onda i na B92. Adriana Zaharijević, filozofkinja i feministkinja, autor knjige „Postojanje ženom“.

Tradicija je nastavljena i 2010. kada su nam gošće bile Olivera Kovačević, Nataša Ninković i Vesna Dedić. Iako je diplomirani sociolog Olivera Kovačević je široj javnosti postala poznata talk show-om „Klopka“, a trenutno vodi emisiju „Da možda ne“ na RTS. Nataša Ninković, veoma uspešna glumica o čemu svedoče i brojne nagrade kao što su nagrada za najbolju žensku ulogu, za glavnu žensku ulogu, nagrada publike na filmskim susretima u Nišu, kao i nagrada Carica Teodora. Supruga i majka, ali za to se ne dobijaju nagrade. Vesna Dedić, književnica, novinarka i voditeljka subotnjeg Jutarnjeg programa na Televiziji Beograd. Proslavila se emisijom „Balkanskom ulicom“. 

Godine 2011. naše gošće su bile Ana Tomović i Srbijanka Turajlić. Ana Tomović je mlada pozorišna rediteljka što potvrđuje i nagrada za najbolju režiju na Joakimfestu 2005. Osnivač je Centra za interaktivnu umetnost „In Stage Organization“ iz Beograda. Srbijanka Turajlić je dugo godina jedna od 100 najuspešnijih žena Srbije. Profesor i političar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u periodu od 2001. do 2004. Ovom prilikom pokušali smo da spojimo dve generacije i da pokažemo kako nema bitne razlike u ambicijama i željama uspešnih žena.

Tradicionalna osmomartovska čajanka bila je održana i 2012. godine kada su gošće bile Tatjana Vojtehovski, novinar, PR i TV lice; Tanja Janković, novinar, prevodilac i književnica poznata po kontraverznoj knjizi „Prva srpkinja u Bondstilu“; i Vesna Stanojević, direktor Savetovališta protiv nasilja u porodici i koordinator projekta „Sigurna kuća“.