↑ Return to Projekti

Simulacija rada Narodne skupštine

Još jedan od projekata našeg kluba jeste organizovanje simluacije zakonodavnog procesa u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja ima za cilj da studentima Fakulteta političkih nauka približi i u praksi pokaže kako izgleda donošenje zakona u našoj zemlji, što su do sada imali prilike jedino da čitaju u literaturi iz nekih predmeta.

Simulacija 2013.

Simulacija 2011.

Simulacija 2011. godine je održana u saradnji sa Klubom studenata FPN-a u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, u Maloj sali i omogućila svim učesnicima da na jedan dan budu poslanici, i da „hodaju u cipelama“ onih koje imaju prilike da svakodnevno gledaju na televiziji. Studenti su mogli praktično da primene znanje stečeno na fakultetu o tome kako stvari funkcionišu, kako se obavlja posao poslanika kojim će se možda jednog dana baviti. 

Oko 60-tak učesnika bilo je podeljeno na 5 klasičnih stranaka, kako bi simulacija imala neki svoj život, van real-politike. Raspravljalo se o Zakonu o zabrani prodaje mladima aromatizovanih energetskih pića sa niskim procentom alkohola, koji je predložila Unija demokratskog blagostanja. Predsednik skupštine bio je naš dugogodišnji član i debater Vladimir Kljajić iz Unije demokratskog blagostanja, a ostale partije, učesnice simulacije bile su: Konzervativna stranka, Narodnjački blok, Socijalistički pokret i Liberalni pokret. Vladajuću koaliciju činili su Unija demokratskog blagostanja i Konzervativna stranka, dok su na strani opozicije bili Liberalni pokret, Socijalistički pokret i Narodnjački blok. Nakon zasedanja odbora, iznošenja amandmana i glasanja poslanika za zakon u načelu i pojedinostima zakon koji je predložila vladajuća koalicija je usvojen.

Simulacija u celosti je bila jako korisna svim studentima i protekla je kao konstruktivna rasprava što je debaterima bila sjajna vežba pred turnire koji su u najavi. Studenti su se maksimalno trudili da učestvuju u programu i doprinesu da zakon koji je izglasan bude što bolji, a mi smo se, zajedno sa kolegama iz KSFPN-a trudili da im bude što zanimljivije. Na kraju su svi učesnici dobili sertifikate, a pored toga najveća satisfakcija nam je da su svi imali priliku da nešto novo iskuse, pa ko zna ako neko od učesnika jednog dana bude postao poslanik, setiće se kako je počeo.