↑ Return to Studentska politika

Studentski izbori 2012.

Izbori za Studentski parlament Fakulteta političkih nauka raspisani su 26. marta 2012. godine, a do 29. marta se prijavilo ukupno 5 lista sa po 25 kandidata za predstavnička mesta. Kao i proteklih godina, Debatni klub Fakulteta političkih nauka se i ove godine upustio u predizbornu trku.

Izborna procedura

Nakon zvaničnog uverenja da su sve liste prikupile dovoljno potpisa, počinje predizborna kampanja koja traje do nedelje, 8. aprila, tačnije završava se dva dana pre izbora, kada vlada predizborna tišina.

Na sam dan izbora, 10. aprila, izborno mesto, slušaonica 3, se otvara u 9:00, a zatvara u 19:00. Svi studenti koji sa sobom ponesu indeks ili neki dokument sa JMBG-om i fotografijom mogu da pristupe glasanju. Na samom biralištu se nalaze po dva člana iz svake organizacije (tj. sa liste) koji kontrolišu tok izbora i brinu se o tome da niko ne prekrši pravila i proceduru. Pravo da biraju imaju svi studenti Fakulteta političkih nauka sa važećim indeksom, dakle od brucoša, preko master pa sve do doktorskih studija.

Birač na biralištu dobija dva papira, jedan za izbor predstavnika u Studentskom parlamentu FPN-a i drugi za izbor kandidata koji će FPN predstavljati na Beogradskom Univerzitetu.

Na prvom papiru nalazi se spisak od 5 studentskih organizacija (lista) gde birač ima zadatak da zaokruži broj ispred jedne za koju smatra da će najbolje da ga predstavlja. Na drugom papiru se nalazi spisak pojedinaca uz koje stoji ime organizacija koje ih kandiduju, gde birač ima zadatak da zaokruži minimum jednog, a maksimalno dva kandidata (tj. brojeve ispred njih) za koje smatra da treba da predstavljaju Fakultet političkih nauka na Univerzitetu u Beogradu.

Spisak izbornih lista na izborima za Studentski parlament FPN-a 2012. godine:

  1. Musketa – izborna lista koju čine tri organizacije: Timska inicijativa mladih (TIM), Evropski studentski forum (ESF) i Klub za Ujedinjene nacije (UN)
  2. KSFPN – izborna lista organizacije Kluba studenata Fakulteta političkih nauka
  3. SPF i USSR – izborna lista organizacija Srpski politički forum (SPF) i Unije studenata socijalnog rada (USSR)
  4. SU – izborna lista organizacije Studentske unije Fakulteta političkih nauka
  5. DK – izborna lista organizacije Debatni klub Fakulteta političkih nauka

 


Kandidati za predstavnike FPN-a na Beogradskom Univerzitetu

Pored izbora za studentske predstavnike u parlamentu Fakulteta političkih nauka, svi koji izađu na izbore imaće priliku da izaberu dvojicu kandidata po imenu i prezimenu koji će predstavljati naš fakultet u parlamentu Univerziteta u Beogradu. Studenti se sami kandiduju, a studentske organizacije mogu da stanu iza njih. Kandidati 2012. su:

  1. Andreja Pavlović, član Kluba za Ujedinjene nacije
  2. Nemanja Terzić, član Timske inicijative mladih
  3. Nenad Uzelac, član Srpskog političkog foruma
  4. Vladimir Živković, član Srpskog političkog foruma

Debatni klub Fakulteta političkih nauka nije imao svog kandidata, ali je pružio podršku Andreji Pavloviću i Nemanji Terziću.

Rezultati izbora i naši članovi u Studentskom parlamentu FPN-a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budući da je Debatni klub Fakulteta političkih nauka osvojio ukupno 3 mandata, tj. 3 mesta u Studentskom parlamentu FPN-a, odlučeno je da se ta mesta podele po semestrima, te da tako kroz parlament procirkuliše ukupno 6 debatera. Debatni klub je izabrao sledećih šest ljudi da zastupaju interese Debatnog kluba u Studentskom parlamentu FPN-a:

I semestar – Anđela Cvetković, studentkinja III godine međunarodnih odnosa; Vanja Bradarić, studentkinja II godine socijalnog rada; i Zorana Zlatić, studentkinja II godine novinarskog smera;

II semestar – Nemanja Đaković, student III godine međunarodnih odnosa; Helena Ivanov, studentkinja II godine politikološkog smera; i Dušan Jovčić, student II godine međunarodnih odnosa.

Predizborni video materijal