↑ Return to Projekti

DoK fest

Dok-fest je festival dokumentarnog filma koji je po prvi put organizovan 2010. godine, od strane Debatnog kluba Fakulteta političkih nauka i od tada se organizuje svake godine u decembru. Festivalu je cilj da pokaže da se na fakultetu može naučiti nešto važno i korisno i van predavanja i vežbi, te da video bimovi nisu samo za dosadne profesorske prezentacije. Verujemo da je podizanje svesti o društveno relevantnim temama efektnije pomoću filmova i želja nam je da podstaknemo studente na razmišljanje što je jedan od glavnih ciljeva Debatnog kluba. Pored projekcija filmova, na Festivalu su i specijalni gosti – svojevrsni stručnjaci za teme koje filmovi obrađuju sa kojima posetioci mogu da diskutuju. Težimo tome, da ovaj festival iz godine u godinu raste i postane deo tradicije Debatnog kluba jer smatramo da su dokumentarni filmovi dobar vid promovisanja kritičkog mišljenja i izvor informacija koji je značajan svim studentima kako bi proširili vidike i bolje se upoznali sa nekom od tema.

Dok-fest je 2010. godine predstavio tri filma:

  1. The Age of Stupid – specijalni gost projekcije bio je Rambo Amadeus, poznati muzičar i borac za zaštitu životne sredine
  2. Zeitgeist Addendum
  3. Wikileaks – The Movie

U krupnom kadru bili su filmovi koji se bave globalnim temama, prvenstveno ekologijom. Treći film se nametnuo sam po sebi, zbog afere „Wikileaks“ koja je u tom trenutku bila posebno aktuelna. Rambo Amadeus je na gostovanju na Fakultetu političkih nauka u amfiteatru popričao sa studentima na temu reciklaže i odnosa čoveka prema prirodi. Dao je i lični primer kako čovek može živeti u skladu sa prirodom, bez da je uništava i posebno je naglasio da su studenti, dakle mladi ona ciljna grupa u društvu koja mora da bude pionir u ekologiji. Detaljnije o ovom događaju možete pogledati u izveštaju na sajtu našeg fakulteta.

Godinu dana kasnije, 2011. debateri koji su radili na realizaciji Dok-festa su uradili odličan posao predstavljajući čak četiri filma:

  1. Cinema Komunisto – specijalni gost bila je Mila Turajlić, rediteljka ovog filma
  2. Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest – specijalni gost bio je Marko Vidojković, pisac koji je učestvovao u realizaciji ovog filma
  3. Inside Job – specijalni gost bio je Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije
  4. The Great Debaters – film koji je pušten u čast svih bivših, sadašnjih i budućih debatera

Tematika filmova koji su puštani 2011. može se podeliti u dve kategorije. Prva je upoznavanje sa onim što je povezivalo region Zapadnog Balkana u periodu nakon II svetskog rata, koje je jako bitna zbog težnje ponovnog uspostavljanja dobrih odnosa. Druga je nastanak ekonomske krize koja je u mnogome uticala na ekonomiju Srbije. Tadašnji guverner Narodne banke Srbije, Dejan Šoškić je studentima našeg fakulteta pojasnio kako je kriza stigla u Srbiju i kako će ekonomska situacija dalje da se razvija. Ovo zanimljivo predavanje je mnogima pomoglo da bolje shvate kako funkcioniše globalni bankarski sistem, a guverner je bio i više nego raspoložen da sa studentima porazgovara oko svih nedoumica koje su imali vezano za ekonomiju. Jedinstveno iskustvo koje je trebalo u svakom smislu okusiti. Detaljnije o ovom događaju možete videti u prvom i drugom izveštaju na sajtu našeg fakulteta.

Posle nekoliko godina pauze, usled zauzetosti međunarodnim takmičenjima, obavezama na fakultetu, kao i držanjem radionica i predavanja, članovi Debatnog kluba FPN rešili su da obnove Dok-Fest 2016. godine.

Treći po redu Dok-Fest održaće se u amfiteatru FPN, a sve projekcije počinju u 19 časova. Posle svake projekcije sledi diskusija.

Repertoar:
12.4. The Century of the Self (2002)
13.4. Revisionaries (2012) – gost Dejan Ilić
14.4. The Look of Silence (2014) – gost doc. dr Nemanja Džuverović

Dođite da se družimo i diskutujemo. Očekujemo vas… Donesite kokice.