«

»

дец 28

Najbolje za kraj

Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo, čiji je domaćin Nemačka, počeće krajem godine i obeležiće početak iduće. Najmasovnije studentsko takmičenje na svetu, koje okuplja studente iz preko 80 zemalja širom sveta, počeće 29. decembra 2012, a završiće se 4. januara 2013. godine. Popularni WUDC 2013 ove godine održava se u Berlinu, a razlog zbog kojeg se održava na prelomu godina jeste taj što je upravo tada na svim univerzitetima zimska pauza, pa tako studenti ne moraju da propuštaju ispite da bi učestvovali na jednoj ovako spektakularnoj manifestaciji.

Debateri iz Srbije, članovi Otvorene komunikacije će sa zadovoljstvom predstavljati našu zemlju na tom takmičenju. Naših vrhunskih timova biće čak 6, što u poređenju sa SAD-om i nije neki broj (oni imaju 53), ali ipak je izuzetan broj imajući u vidu da isti broj timova kao i mi imaju Filipini, a da Rusija ima samo tim više. Ono na šta valja podsetiti jeste da je OK imao kvalifikacioni turnir za odlazak na Svetsko na kome je učestvovalo 25 timova.

U subotu će startovati prva runda, a boje naše zemlje braniće: 

  • Viktor Prlja i Mladen Šuleić – sa Pravnog fakulteta
  • Tijana Mijalković i Goran Jankuloski – sa Fakulteta organizacionih nauka
  • Đorđe Jovićević i Stefan Milić – FPN/FON
  • Marija Simić i Dino Ibišbegović – FPN/PF
  • Selena Torlaković i Marija Maksimović – sa Fakulteta političkih nauka
  • Damjan Ilić i Predrag Tanacković – sa Muzičke akademije

Veoma smo ponosni na sve njih, a posebno se ponosimo našim članovima koji će sve što su započeli sedeći u klupama na našem fakultetu, pa kasnije svojim redovnim zalaganjem nadogradili i usavršili, krunisati učestvovanjem na ovom takmičenju. O njima ukratko par reči:

Đole

Đorđe Jovićević, nekrunisani guru Debatnog kluba, blažen među ženama koje takođe pripadaju DK-u na WUDC-u. Jedan od najzaslužnijih za sve uspehe koje je DK postigao u zadnje 3 godine na polju studentske politike i aktivizma generalno. Rodonačelnik DoK festa i štandovanja u tandemu sa Damjanom. Svoje učešće na WUDC 2013. obezbedio je zauzevši treće mesto na kvalifikacijama, zahvaljujući sjajnim govorima u tandemu sa Stefanom Milićem.

Marija

Marija Simić, debaterka bez dlake na jeziku što joj uz titulu mentora daje neverovatan kapacitet da vam vrlo prosto i jednostvano objasni zašto ono što ste rekli nema veze s mozgom. Naravno, svaki takav komentar je propraćen sledećim kojim vam ukazuje gde treba da se popravite, što je u debatnom svetu od izuzetnog značaja. Zauzevši četvrto mesto sa Dinom, svoju kartu za Berlin obezbedila je glatko.

Sel

Selena Torlaković, debaterka koja je pre dve godine zajedno sa Vladicom bila koordinator na osnovnom kursu debatovanja na našem fakultetu. Njeno veliko iskustvo na mnogobrojnim turnirima došlo je do izražaja u kvalifikacijama, kada je zajedno sa Marijom došla do petog mesta i tako osigurala da Berlin ugosti još jednu debaterku sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Mar

Marija Maksimović, drugi deo jedinog „čistokrvnog“ FPN tima na Svetskom prvenstvu. Poznata kao verovatno prvi ženski student prodekan u istoriji Fakulteta političkih nauka, Marija je zapravo svoju karijeru gradila spajajući lepo i korisno, posvećujući se Debatnom klubu kad god je trebalo učiniti nešto bitno. Nakon „političke“ karijere, prešla je na edukacionu, što je, ako uzmemo u obzir uspeh naše do skora najmlađe generacije debatera, bio pun pogodak. Zajedno sa Selenom obezbedila je peto mesto svom timu.

Kao što neki od vas već znaju, Beograd i Srbija su letos bili domaćini Evropskog prvenstva, koje je u sećanjima većine inostranih debatera ostavilo veoma pozitivan utisak. Dokaz za to je činjenica da su se Nemci, domaćini svetskog potrudili da nadmaše naš rekord u najmanjem kašnjenju turnira, pre svega zbog izuzetnog napora koji su svi u organizaciji iz Otvorene komunikacije pružili, a onda i po gostoprimstvu i zabavi koje su na kraju svakog debatnog dana bile sve interesantnije.

Iako je u pitanju obaranje našeg rekorda, Otvorena komunikacija, pa samim tim i članovi našeg kluba potrudili su se da pomognu nemačkim domaćinima slanjem volontera, koji su kaleći se na EUDC-u, pravo bogatstvo. Među njima su Anđela, Zorana, Kaća, Andrija i sigurno još njih koji će u Berlinu imati dve uloge: prvu, da pokažu domaćinima tajnu srpskog gostoprimstva i drugu, da bodre naše takmičare sve do kraja.

Svi koji su zainteresovani za debatu, mogu pratiti runde preko dva kanala na YouTube i navijati za naše debatere: WUDC Berlin (Channel 1) i WUDC Berlin (Channel 2).