«

»

дец 28

Obeležena Dekada

Debatni klub Fakulteta političkih nauka je u petak 21.12. ove godine obeležio 10 godina postojanja i rada na unapređenju kulture dijaloga i rasprave među studentima našeg fakulteta, a i šire.

Svečanost pod nazivom Dekada priređena je na Fakultetu političkih nauka. U punoj slušaonici 1, pred debaterima svih uzrasta i generacija, kao i pred svim koleginicama, kolegama i uopšteno ljudima dobre volje, održana je svečana debata povodom jubileja, na temu: Ovaj dom veruje da je multikulturalizam propao.

Domaćin manifestacije bio je naš dragi debater Dragan Momčilović, poznatiji kao Draganče, koji je sve prisutne ukratko uputio u suštinu naše organizacije i pozvao osnivača prof. dr Đorđa Pavićevića da uzme reč. Profesor Đorđe je vrlo kratko govorio o tome kako je došlo do nastanka jednog ovakvog udruženja i kako je to zapravo organizacija koja je oduvek privlačila najbolje i najkvalitetnije ljude, željne rada i dokazivanja. Nakon toga Draganče je otvorio debatu i pozvao prvog govornika sa strane vlade.

U ulozi premijera našao se ni manje ni više nego Nikola Beljinac, koji je trenutno asistent na predmetu Savremena politička teorija na FPN-u, a koji je daleko poznatiji u debatnim krugovima kao Šef. Pripadnik prve generacije koja je udarila temelje našem klubu, Nikola je postao vrlo drag svim debaterima zbog svoje discipline i korektnosti u radu, koja je postala uzor svim njegovim učenicima.

Šef

Posle Nikole izašla je druga legenda našeg kluba, koji je poznat po izuzetnoj strogosti i pravičnosti na kolokvijumima, kao i po tome što je bio predsednik studentskog parlamenta FPN-a, koji je zaveo red i disciplinu, a otad nosi nadimak Pakao. U pitanju je naš Ivan Stanojević, koji je trenutno asistent na predmetu Savremena politička ekonomija na FPN-u.

Za razliku od prethodne dvojice treći govornik u debati, a drugi govornik na strani vlade je pripadnik najmlađe aktivne debatne generacije. Ima i mlađih, koji su pre samo nekoliko dana učestvovali na Decembarcu, ali ovaj momak je jedan od onih koji su prošle godine na tom istom turniru zasijali, a čiji potencijali još uvek nisu u potpunosti iskorišćeni. Stefan Siridžanski je debater koji je svojim marljivim radom i izuzetnom zainteresovanošću za samu debatu, vrlo brzo stekao veliko poštovanje u debatnoj zajednici, a malo mu je falilo da se sa svojom debatnom partnerkom Helenom Ivanov plasira na Svetsko prvenstvo u Berlinu 2013.

Kako bi opovrgla slučaj vlade i dokazala da je opozicija upravu kada brani multikulturalizam, za govornicu je stala Dragana Milovanović, debaterka koja je ove godine postala koordinator debatnih radionica na FPN-u i koja svojim ponašanjem i delanjem predstavlja uzor svim debaterkama i debaterima. Iako je bilo karakteristično da je viđamo u tandemu sa našim Elijem, ovoga puta ona je držala stranu Ike.

Nakon prvog dela debate, Draganče je brzo dao znak da se ispred svih prisutnih pojavi Anđela Milivojević, jedna od starijih debaterki koja sama tvrdi da su joj najlepši dani na FPN-u prošli zapravo u Debatnom klubu. Ona je jedna od najzaslužnijih osoba za to što je Debatni klub danas takav kakav jeste i što je organizacija Dekade, bila vrhunska u svakom smislu.

Drugi student prodekan u istoriji Debatnog kluba koji je pobrojao najviše aplauza i osmeha tokom svog govora, Stefan Surlić trenutno radi kao asistent na predmetu Uporedna politika na FPN-u i jedan je od najpoznatijih debatera našeg kluba.

Sumirajući govor cele vlade održala je treći student prodekan u istoriji Debatnog kluba, a verovatno prvi u istoriji FPN-a koji je ženskog pola. Bivša koordinatorka na osnovnom debatnom kursu i jedna od debaterki za koju se kaže da nema dlake na jeziku je svakako Marija Maksimović. Ona zajedno sa još par naših članova brani boje Srbije na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Berlinu 2013. godine.

Završni govornik opozicije i osoba koja je okončala celu debatu bila je Selena Torlaković. Zajedno sa Marijom, Selena će braniti boje srpske debatne škole na Svetskom prvenstvu, a da je spremna za takav izazov govori i podatak da je ona bila mentor jednoj generaciji debatera.

Nakon debate, svi prisutni su imali prilike da pogledaju kratak film, čija je tematika bila sve ono što smo za ovih 10 godina uradili. Idejni tvorac ovog kratkometražnog dokumentarca je naš debater Dušan Jovčić.

Da Debatni klub nije ono što jeste, ovde bi se priča završila. Međutim dobro poznat karakter svih debatera jeste želja za zabavom u svakom obliku. Stoga se publika nakon završenog prvog dela Dekade uputila u obližnji kafić Samarkand, gde je počeo drugi deo proslave Dekade. Da drugi deo proslave prođe kako treba pobrinuo se naš „menadžer“ Damjan Raičević. U kafiću je sve goste dočekala živa muzika mladih momaka koje je dovela naša draga Bosa, koja je specijalno za sve debatere sastavila i otpevala Himnu debatnog kluba. Tekst himne možete videti ovde. Nakon performansa, debateri su zaigrali u ritmu muzike za ples, a nešto pre ponoći svi su imali priliku da uzmu svoje parče Debatnog.

Torticaaa

Naime dok su svi đuskali, u zadnjem delu kafića spremno je čekala torta koju je pripremila naša debaterka Vanja Bradarić. Kada su se svetla pogasila, torta obogaćena sa 10 svećica i jednom prskalicom izneta je pred okupljene debatere i prijatelje. Svećice su ugašene zajedničkim snagama, a naše drage debaterke su nakon toga seckale ovu poslasticu i ovoga puta bukvalno zasladile naše živote.

Posebno nas je obradovala činjenica što su debati i kasnijem lumperaju prisustvovali mnogi naši prijatelji i kolege, predstavnici drugih studentskih organizacija i fakulteta. Njima se od sveg srca zahvaljujemo na tome što su nam svojim prisustvom uveličali slavlje i želimo da se na Drugoj Dekadi okupimo u još većem broju. Žurka je trajala do kasno u noć. Mnogo je pića popijeno, mnogo suza radosnica proliveno, mnogo se pevalo, grlilo, igralo, a tako je i trebalo da bude, jer ne slavi se svaki dan Dekada.