«

»

окт 28

Dobrodošli, novi debateri!

Slušaonica 5 na Fakultetu političkih nauka je već u 15 do 6 počela da se puni – na rasporedu je bila prva radionica Debatnog kluba! I ove godine DK će svake nedelje održavati edukativne radionice za debatne početnike i spremati ih za domaće i međunarodne turnire. Ako se po jutru dan poznaje, po prvoj radionici jasno je i da će ova generacija debatera biti veoma uspešna!

Ove godine radionice će držati Ivana Dimitrijević i Dragana Milovanović, a pomagaće im i Stefan Siridžanski koji je prošle godine završio osnovni kurs i pokazao zavidno znanje i talenat.

Prva radionica bila je posvećena osnovnom upoznavanju sa Debatnim klubom kao organizacijom, Otvorenom komunikacijom kao univerzitetskom debatnom mrežom i debatom uopšte. Polaznicima je u kratkim crtama objašnjeno kako se debata kao veština argumentovane rasprave razlikuje od retorike i kako izgleda britanski parlamentarni format debate kojim se naši debateri bave.

Drugi deo radionice posvećen je upoznavanju debatera kroz „igru pronalaženja“. Svako je izvukao jedan papirić na kome je prethodno bio napisan jedan određen pojam koji ima svog para među drugim papirićima. Kada su se „pojmovni parovi“ pronašli, dobili su nekoliko minuta da se upoznaju, a onda su se međusobno predstavljali. Sudeći po tome da su se debateri utrkivali ko će pre da izađe, izgleda da im trema od javnog nastupa neće biti problem. U igrici su učestvovali i polaznici prošlogodišnjeg osnovnog kursa i Anđela Milivojević i Dragan Momčilović koji su došli da podrže svoje bivše polaznike, sada koordinatore.

Na sledećoj radionici biće održana pokazna debata na kojoj će početnici moći da vide kako izgleda britanski parlamentarni format debatovanja. Svi koji su zainteresovani da dođu mogu da se prijave na e-mail debatni.klub@gmail.com, pa će im biti javljeno u kojoj slušaonici i u kom terminu će biti radionica. Vidimo se!