»

окт 28

Novi ljudi, stara atmosfera

Debatni klub je u četvrtak, 27.10. u 18:00 održao prvu u nizu edukativnih radionica za nove polaznike debatnog kursa. Slušaonica 1 Fakulteta političkih nauka bila je dobrano ispunjena mladim nadama koje su pokazale veliki entuzijazam i interesovanje za ono što su koordinatori imali da im pokažu.

Koordinatorski trio ove godine biće u sastavu Selena Torlaković, Ivana Dimitrijević i Đorđe Jovićević. Ova fantastična trojka pobrinuće se da nova generacija debatera stekne sve potrebne veštine uz pomoć kojih će moći da savlada sve prepreke koje jednog debatera očekuju na putu ka argumentovanoj raspravi.

Prva radionica počela je i završila se u, za Debatni klub, prepoznatljivom stilu. Od početka do kraja slušaonica 1 je bila ispunjena smehom, veseljem, bukom od lupanja i šištanja, a pozitivno naelektrisana atmosfera je našla svoj put kroz ključaonicu i raspršila se u hodnicima fakulteta, ostavljajući tetkice i ostale zaposlene nasmejane. Za početak, kako bi se debateri međusobno što bolje upoznali, a istovremeno oslobodili straha od javnog nastupa i treme kojoj mogu podleći i oni najsnažniji, svi su igrali igru pronalaženja. Svako je izvukao jedan papirić na kome je prethodno bio napisan jedan određen pojam koji ima svog para među drugim papirićima. Kako je ko izvlačio, tako je morao da razmisli koji bi to pojam bio parnjak njegovom, a potom i da među debaterima nađe svog „pojmovnog druga“. Debateri su imali zadatak da svog „pojmovnog druga“ u nekoliko minuta što bolje upoznaju i da to što su saznali u dve, tri crte predstave celom kolektivu. Moglo se čuti dosta zanimljivosti, od toga da imamo članove koji vole da vode ljubav na otvorenom, do toga da je prosečni IQ naših članova 150.

Drugi deo radionice bio je posvećen igri zvanoj „We’re on a boat„. Pet dobrovoljaca je imalo zadatak da zamisle (svako ponaosob) da su neka poznata ličnost (live or dead), a da potom u 30 sekundi argumentovano ubede ostale debatere u publici zašto baš oni ne treba da budu izbačeni sa broda. Naravno pre toga je objašnjeno da brod tone i da će potonuti ukoliko na njemu ostane više od jedne osobe. U prvom kolu ove igre imali smo Alberta Ajnštajna, Baraka Obamu, Novaka Đokovića, Brusa Vilisa i Hari Potera. Nakon prvih 30 sekundi ispao je tamnoputi predsednik SAD-a, a ostali su imali novih 15 sekundi da nađu bolje argumente za svoj opstanak. Nakon drugog kruga iz igre je ispao Hari Poter, a ostalima je vreme skraćeno za još 5 sekundi, te im je ostalo 10 sekundi da daju nove argumente. Ajnštajn nije odoleo iskušenju i u finale su otišli Brus Vilis i Novak Đoković, da bi posle samo 5 sekundi govora, odluka pala da je pobednik Nole. U drugom kolu imali smo Slobodana Milosavljevića, Volfganga Amadeusa Mocarta, Slobodana Miloševića, Aladina i Merlin Monro. Nakon sjajne argumentacije pobedu je odneo niko drugi do Mocart, koji je u finalu ubedljivo savladao pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Nakon dvočasovne zabave, čija je edukativna svrha svakako ispunjena do maksimuma, debateri su se razišli fizički, ali u mislima ovaj dan će svakako ostati upamćen još dugo, dugo.