«

»

апр 16

Zlatousti

Ponekad slušate debatu i svesni ste dobrog kvaliteta argumentacije govornika, ali vam glava pada od dosade. Najbolji debateri su zapravo i odlični govornici – drže pažnju publike, a ne samo protivnika i sudija koji silom prilike moraju da paze šta pričaju. Evo nekoliko saveta kako da vas slušaju bez treptanja.

 • Pucajte u metu.

  Lakše je objasniti samo jednu ideju. Smislite šta je cilj vašeg govora, tj. šta želite da dokažete i upakujte to u jednu reč, frazu ili rečenicu. Neka to bude fokus koji ćete zapisati i koji će vam biti pred očima ako se pogubite tokom govora.

 • Ništa se ne podrazumeva.

  Ne govorite „svi znamo” i „poznato je“ – opišite na šta tačno mislite, jer neki od vaših slušalaca znaju manje, a neki više o datoj temi. Ne znamo svi isto – ne rizikujte nesporazume.

 • Ispričaj mi priču.

  Spustite se na nivo pojedinca, stavite se u kožu aktera. Objasnite razvoj situacije, uključite likove kao da prepričavate film. Ne zaboravite da zaokružite svojom poentom.

 • Fazoni i fore.

  Budite duhoviti, ironični, igrajte se rečima – to treba da „bocne“ slušaoce, da se trgnu u sred ozbiljne argumentacije. Samo pazite da ne potrošite previše vremena na objašnjavanje svoje fore – izgubićete vredne sekunde i prestaće da bude smešno.

 • Tu me gledaj.

  Gledajte u sudije kao da su jedini u prostoriji. Sa njima razgovarate, samo njima objašnjavate. Tako ćete se koncentrisati na ono što imate da kažete jer ćete biti svesni da ne govorite u prazno već da se obraćate konkretnoj osobi koja je odmah ispred vas.

 • Nateraj me da ti verujem.

  Budite ubedljivi. To znači da verujete u ono što pričate i to pokažete svojim samopouzdanjem. Ne dozvolite da vas zbune protivnici – oni će svakako govoriti protiv vas. Vaša misija je da ubedite druge da je ono što govorite najvažnije i najpametnije na svetu – tako se i ponašajte.

 • Samo polako.

  Opustite se. Nema žurbe, neće ništa da pobegne. Ako ne znate šta da kažete, samo se zaustavite i usporite. Ispeci pa reci. Tako ćete da se smirite i budete ubedljivi, a ne histerični. Vaše telo i jezik treba da rade sa vama, a ne protiv.

 • Velike reči.

  Ma koliko želeli da ispadnete pametni, to neće uspeti tako što ćete upotrebiti izraze koje niko osim vas ne razume. Ne budite hvalisavci, već objasnite na šta mislite i zašto je to bitno.

 • Učite od najboljih.

  Kada čujete govor za koji smatrate da savršen, premotajte ga u glavi i otkrijte šta ga čini toliko dobrim. Još važnije, pokušajte da razumete šta od toga vama nedostaje.

 • Pomoć.

  Pitajte sudije da prokomentarišu vaš stil. Kada sednete posle svog govora, najčešće ne znate ni šta, a kamoli kako ste pričali. Oni, sa druge strane, upravo to ocenjuju i njihova kritika je dobrodošla.

by Dragana Milovanović