«

»

мај 04

Svečano otvoren „Deni Krejn 2012″

Peti debatni turnir „Deni Krejn 2012“ u organizaciji Debatnog kluba Fakulteta političkih nauka i Otvorene komunikacije danas u 15 časova, svečano je otvoren u koncertnoj sali Beogradske filharmonije. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su predstavnici Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Centra za studije socijaldemokratije, Beogradske otvorene škole, Transkonflikta, Centra E8, Centra za kulturnu dekontaminaciju, učesnici turnira i debateri Beogradskog univerziteta.

Ceremoniju svečanog otvaranja pratila je prezentaciona debata na temu „Da li treba zabraniti negativni politički marketing?“ u kojoj su učestvovali najbolji debateri Evrope sa ovih prostora Viktor Prlja sa Pravnog fakulteta, Filip Dobranić sa Filozofskog fakulteta iz Ljubljane, Selena Torlaković i Marija Simić sa Fakulteta političkih nauka, i Goran Jankuloski i Milan Vignjević sa Fakulteta organizacionih nauka.

Debata se vodila oko toga da li je manipulisanje emocijama birača opravdano ili ne, i na koji način ovo pomera političke kampanje na novi nivo u kojem politički program nije jedino bitna stvar. Debateri su se dotakli i toga da li su političke kampanje osuđene na negativne aspekte jer je potražnja takva, i da li je neophodno ljude podsticati i na taj način.

Publici se obratio i docent Vladimir Pavićević sa Fakulteta političkih nauka koji je ocenio debatu kao vrlo kvalitetnu i naglasio da je u debati pitanje emocija ključno za odogovor na to da li treba zabraniti negativni politički marketing ili ne.

Nakon debate usledilo je glasanje publike na osnovu argumenata koje su čuli tokom debate. Publika je donela odluku da negativne kampanje ne treba zabraniti.

Posle glasanja direktorka turnira Marija Maksimović zvanično je otvorila turnir. Takmičarski deo turnira odigraće se tokom vikenda, 5. i 6. Maja, na Fakultetu političkih nauka, kada će 40 timova pokušati da osvoji prvo mesto. Sve debate su otvorene za javnost.

Debatni klub je studentska organizacija na Fakultetu političkih nauka i deo je mreže debatnih klubova u okviru nevladine organizacije Otvorena komunikacija. Ove godine Debatni klub FPN-a proslavlja deceniju rada.