«

»

апр 23

Studenti FPN-a u ulozi odbornika

Debatni klub Fakulteta političkih nauka je zajedno sa omladinskom organizacijom Mladi za inovacije u subotu 20. aprila 2013. godine uspešno izvršio simulaciju rada Skupštine gradske opštine Voždovac, uz podršku i saradnju GO Voždovac.

Zasedanje je održano u zgradi GO Voždovac u sali u kojoj se održavaju zasedanja SO Voždovac. U simulaciji je učestvovalo 20 studenata i studentkinja Fakulteta političkih nauka koji su imali priliku da naučeno teorijsko znanje primene u praksi, prolazeći kroz sve faze skupštinskog procesa. Od početka konstitutivnog dela sednice, verifikacije mandata, konstituisanja odborničkih grupa, preko sednice na kojoj je doneto mišljenje o izgradnji objekta na Avali, u blizini kuće Stepe Stepanovića. Studenti su imali priliku da čuju primere upešnih praksi u GO Voždovac od zamenika predsednika Opštine Dragana Čovića, zamenika predsednika Skupštine Marka Sarića, sekretara Skupštine Danice Simeunović, lokalnog zaštitnika građana Vesne Gojković i javnog pravobranioca Mari Kler Đorđević.

Učesnici simulacije su bili podeljeni u četiri partijska kluba i dve samostalne liste tj. liste udruženja građana, koje su iako izmišljene imale sve odlike aktuelnih političkih partija u svetu, pa su tako imale mogućnost pravljenja većine ili zauzimanja opozicionog stava. Tom prilikom je dogovorena koalicija između Konzervativne, Ekološke partije i jednog odbornika sa samostalne liste dok su Liberalna stranka i Socijalistička stanka kao i drugi odbornik sa samostalne liste ostali u opoziciji. Konzervativna stranka je imala negativno mišljenje o izgradnji takvog objekta ali je predlog na kraju ipak usvojen. Skupštinska rasprava studenata je bila na najvišem nivou i diskutovalo se o relevantnim pitanjima vezanim za izgradnju (od ekoloških problema koji bi potencijalno nastali izgradnjom objekta te veličine, do ruženja urbanističkog izgleda tog dela opštine, imajući u vidu blizinu spomenika kulture). Rasprava se  takođe vodila i oko ekonomskih benefita građana i opštine. Svi učesnici simulacije su pokazali izuzetan nivo teorijskog znanja koje su lako primenili u praksi i zaslužuju sve pohvale za to.

Ono što je ovu simulaciju činilo drugačijom od ostalih jeste da su učesnici znali svoje uloge nekoliko dana pre samog zasedanja, kao i svoje partijsko opredeljenje, tako da su iskoristili mogućnost lobiranja i sklapanja koalicije dan pre zasedanja.

Simulacija je takođe pružila studentima uvid u fukcionisanje i strukturu rada lokalne samouprave, značaj i način funkcionisanja zaštitnika građana, službe javnog pravobranilaštva na lokalnom nivou.