«

»

дец 05

Ne zatvarajmo oči pred njima

Ovog ponedeljka, na Dan osoba sa invaliditetom, Debatni klub je iskoristio priliku da podigne svest studenata o ljudima sa kojima živimo, a koje izbegavamo ne razumevajući njihove probleme. Ove godine u saradnji sa organizacijom „Iz kruga“ i Savezom slepih Srbije, u fokus aktivnosti smo stavili slepe i slabovide osobe.

Svi zainteresovani su na štandu, koji smo postavili u holu našeg fakulteta, mogli da se informišu o tome kako treba da se ponašaju i kako mogu da pomognu ljudima koji ne vide, kao i da probaju da pročitaju tekst na Brajevoj azbuci. Oni hrabriji usudili su se da na kratko prošetaju fakultetom, od ulaza do amfiteatra, vezanih očiju, uz pomoć štapa i asistenta koji ih je vodio glasom. Ova akcija nije imala za cilj da izazove strah, već da pomogne da razumemo kako izgledaju svakodnevne aktivnosti koje uzimamo zdravo za gotovo onda kada se izgubi čulo vida. Neke naše kolege su brzo i vešto prošle kroz hodnik i popele se uz stepenice, dok su drugi morali da idu polako zbog gužve oko šaltera i skriptarnice. Ipak, svi su se složili da je iskustvo bilo vredno i da im je približilo probleme ljudi sa invaliditetom.

Neki su loše reagovali na ove šetnje, tumačeći ih kao podsmeh. Naprotiv, debateri su želeli da nečim malo bližim od brošura i predavanja predstave probleme kojih svi treba da budemo svesni, posebno studenti na smeru za socijalni rad i socijalnu politiku na našem fakultetu kojima će biti profesija da se brinu o ovim ljudima, ali bez sažaljenja.

Još slika možete videti ovde.