«

»

феб 27

Narodni poslanici na dan

Debatni klub Fakulteta političkih nauka je u utorak 26. februara 2013. godine uspešno završio još jedan u nizu projekata. U pitanju je simulacija zakonodavnog procesa u Narodnoj skupštini Republike Srbije koju smo  ostvarili u saradnji sa edukativnom grupom Narodne skupštine Republike Srbije, kojoj se ovom prilikom posebno zahvaljujemo na pruženoj podršci i saradnji.

Zasedanje je održano u Zgradi Narodne skupštine Republike Srbije, a u simulaciji je učestvovalo 35 studenata i studentkinja koji su imali priliku da naučeno teorijsko znanje primene u praksi, prolazeći kroz sve faze skupštinskog procesa. Tako su imali prilike da iskuse sve nivoe zakonodavnog postupka, počevši od konstitutivnog dela sednice, verifikacije mandata, konstituisanja poslaničkih grupa i odgovarajućih odbora, preko sednice na kojoj je donet zakon iz oblasti ekološke politike, tačnije Zakon o smanjenju emisije ugljen-dioksida na nivou Republike (koji je uzet kao primer).

Učesnici simulacije su bili podeljeni u pet „političkih partija“, koje su iako izmišljene, imale sve odlike realnih političkih partija u svetu, pa su tako imale mogućnost pravljenja vlade ili zauzimanja opozicionog stava. Tom prilikom je dogovorena koalicija između Unije demokratskog blagostanja i Narodnjačkog bloka, dok su Konzervativna stranka, Socijalistički pokret i Liberalni pokret ostali u opoziciji. Unija demokratskog blagostanja je bila predlagač zakona koji je nakon zasedanja odbora, glasanja za zakon u načelu i pojedinostima, bio izglasan sa dva usvojena mandata. Parlamentarna rasprava bila je na najvišem nivou i diskutovalo se o veoma relevantnim aspektima zakona kao i o prednostima i manama istog u obliku u kome je predložen. Svi učesnici simulacije su pokazali izuzetan nivo teorijskog znanja koje su lako primenili u praksi i zaslužuju sve pohvale za to.

Ono što je ovu simulaciju činilo drugačijom od ostalih jeste da učesnici nisu znali svoje uloge, kao ni svoje partijsko opredeljenje, već im je isto dodeljeno neposredno pred početak zasedanja, uz mogućnost pripreme od petnaestak minuta, što predstavlja izuzetan spoj debate i simulacije zakonodavnog procesa.

Hvala svima koji su učestvovali na ovom projektu, radujemo se saradnji na nekom idućem.

Fotografije sa simulacije možete videti na našoj Facebook stranici u albumu.