«

»

јан 18

Univerzitet u Beogradu 57. na svetskoj rang listi

Nakon veoma uzbudljivog Svetskog univerzitetskog debatnog prvenstva u Berlinu, uz koje smo dočekali Novu 2013. godinu, već 13. januara izašla je nova svetska rang lista najuspešnijih debatnih institucija. Umesto prethodne, koja je obuhvatala 800 institucija na preko 140 turnira, nova rang lista obuhvata 900 institucija koje su se zaključno sa WUDC 2013. takmičile na preko 155 turnira.

Bitnije promene u top 10, nisu se dogodile, Univerzitet u Kornelu je i dalje na prvoj poziciji, mada mu se broj poena smanjio. Što se naših i institucija iz regiona tiče, vidljivo je poboljšanje u odnosu na prošli period. Univerzitet u Mostaru je efektivno najviše napredovao od svih, ali je i dalje ispod ostalih vodećih institucija u regionu, dok je Univerzitet u Ljubljani jedini koji je pao u međuvremenu. Univerzitet u Beogradu je napredovao za 9 mesta, te sada zauzima 57. poziciju i trenutno je najbolja institucija na ex-YU prostorima. Najbolja institucija na Balkanu je i dalje Univerzitet Babeš-Boljaj iz Rumunije, koji je ujedno i najbolja institucija na kontinentalnom delu Evrope. Skraćena rang lista koja prikazuje samo institucije sa Balkana izgleda ovako:

 

Institucija zemlja prethodni rang sadašnji rang top 10 (kontinentalni deo Evrope)
Univerzitet Babeš-Boljaj Rumunija 45 24 1
Univerzitet u Beogradu Srbija 66 57 6
Univerzitet u Ljubljani Slovenija 51 66 7
Univerzitet u Zagrebu Hrvatska 127 113 n/a
Forum mladih Makedonija 232 240 n/a
Univerzitet u Mostaru Bosna i Hercegovina 622 383 n/a

Još jednom valja skrenuti pažnju da ova rang lista nije savršena i da se oko načina rangiranja vode rasprave u debatnom svetu, ali se time ne umanjuje njen značaj. Jedno od pravila za rangiranje, jeste da se boduju samo pozicije na TAB-u, tj. rang listi turnira koja se nakon preliminarnih rundi više ne menja. Samim tim oni timovi koji su prošli dalje u osminu-, četvrt-, polu- i finale ne dobijaju poene za taj uspeh.

Celu rang listu možete pogledati ovde.