«

»

нов 22

Univerzitet u Beogradu 66. na svetskoj rang listi

Pre par dana izašla je svetska rang lista debatnih institucija na kojoj je Univerzitet u Beogradu zauzeo 66. poziciju, što je dokaz da srpska debatna škola ima šta da pokaže svetu. Tokom septembra Univerzitet u Jejlu je bio na prvoj poziciji, ali je sada na drugoj, nakon što ga je prešišao Univerzitet u Kornelu zahvaljujući ogromnom broju timova koji su učestvovali na skorašnjim debatnim turnirima.

Rangiranje obuhvata 800 najboljih timova sveta i njihov uspeh na preko 140 turnira. Da podsetimo Univerzitet u Beogradu je poslednji put bio rangiran na 52. poziciji, što je do sada najbolji uspeh. Međutim treba napomenuti da je Otvorena komunikacija, koja stoji iza svih timova koji predstavljaju Univerzitet u Beogradu, ove godine bila domaćin Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva. Pravila nalažu da domaćin ne sme da učestvuje na prvenstvu koje organizuje, te su tu izgubljeni (tj. nisu dobijeni) bodovi koji bi nam sigurno doneli neku bolju poziciju.

Takođe valja spomenuti da ova rang lista nije savršena i da se oko načina rangiranja vode rasprave u debatnom svetu, ali se time ne umanjuje njen značaj. Poređenja radi evo kako izgleda tabela kada se uzmu samo najbolji iz regiona:

  • Univerzitet Babeš-Boljaj (Rumunija) – 45. mesto
  • Univerzitet u Ljubljani (Slovenija) – 51. mesto
  • Univerzitet u Beogradu (Srbija) – 66. mesto
  • Univerzitet u Zagrebu (Hrvatska) – 127. mesto
  • Forum mladih (Makedonija) – 232. mesto
  • Univetzitet u Mostaru (Bosna i Hercegovina) – 622. mesto

Celu rang listu možete pogledati ovde.